Feit of fictie: ‘Je wordt ziek als je met nat haar naar buiten gaat’

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: "Je wordt ziek als je met nat haar naar buiten gaat."

Iedereen heeft weleens haast. Soms douche je ’s ochtends, vlak voor je weg moet, en is je haar nog nat als je de deur uitgaat. Als je met nat haar naar buiten gaat, heb je het kouder. Maar word je er ook ziek van?

Virussen en bacteriën

Je zult niet direct ziek worden als je met nat haar naar buiten gaat, want je wordt ziek van een virus of een bacterie, niet van kou. Het is echter wel zo dat je snéller ziek wordt als je het koud hebt. Het schijnt namelijk dat het slijmvlies in je neus droger wordt als je met nat haar door de wind fietst. Als het slijmvlies in je neus opdroogt, wordt het dikker en dan blijven de virussen en bacteriën langer hangen en stellen ze je immuunsysteem langer op de proef.

Lees ook: Koud douchen is gezond

Maar dat is niet de enige reden. Omdat je lichaam harder moet werken om warm te blijven als je het koud hebt, moet je immuunsysteem harder werken. Dat is het geval als je met nat haar naar buiten gaat, maar ook als je het ‘gewoon’ koud hebt.

Conclusie

Nee, je wordt niet ziek als je met nat haar naar buiten gaat, althans, niet direct. Met nat haar naar buiten gaan is niet de oorzaak van een griepje of verkoudheid, maar het zorgt er wel voor dat dit sneller gebeurt. Kou verzwakt je immuunsysteem namelijk en van nat haar wordt het slijmvlies in je neus dikker, waardoor je virussen en bacteriën minder goed afweert. Je wordt echter alleen ziek van virussen en bacteriën, niet van nat haar of kou.

Heb jij ook een vraag of een suggestie? Stuur ons dan een e-mail!

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong