Ruim vier ton voor onderzoek naar behandeling hersentumoren

Dr. Sophie Veldhuijzen van Zanten, aios en hoofdonderzoeker op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, doet onderzoek naar hersentumoren bij volwassenen en kinderen. Van de Amerikaanse Cure Starts Now Foundation kreeg zij deze week een subsidie toegekend van ruim 400.000 dollar voor nieuw en uniek onderzoek dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve  nucleaire therapieën voor kinderen. Daarbij worden tumoren inwendig bestraald. De subsidie maakt het mogelijk om translationeel onderzoek op te zetten waarbij tumorweefsel van patiënten wordt gebruikt voor de ontwikkeling en optimalisatie van deze nucleaire therapieën. Dat meldt het Erasmus MC.

In haar onderzoekslijn richt Veldhuijzen van Zanten zich op de ontwikkeling van gerichte radionuclidentherapieën (“targeted radiopharmaceutical therapy” of RPT), een vorm van interne bestralingstherapie. In tegenstelling tot uitwendige bestraling, wat op dit moment de standaardbehandeling is van hersentumoren, is RPT nog niet uitgebreid bestudeerd voor de behandeling van hersentumoren.

Kinderen

In 2019 kende de Nederlandse oudervereniging voor kinderen met hersenstamtumoren, Stichting Semmy, een subsidie toe. Daarmee heeft Veldhuijzen van Zanten een succesvolle onderzoekslijn opgezet in het Erasmus MC waarin verschillende klinische onderzoeken lopen voor volwassen patiënten met hersentumoren.

Door: Nationale Zorggids