LUMC en UMCG blij met analyse NZa over concentratie kinderhartchirurgie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn blij met het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de concentratie van de kinderhartchirurgie naar het midden van het land. Eén van de scenario’s die de NZa voorstelt is dat de zorg ook in het noorden en zuiden wordt verdeeld. Dit melden Skipr, UMCG en LUMC.

Vooral in het noorden waren er grote zorgen over de concentratie van kinderhartchirurgie naar het midden van het land. Met het verdwijnen van de afdeling in het UMCG, zouden alle patiënten in de noordelijke provincies flink verder moeten rijden om passende zorg te ontvangen. De NZa deelt de zorgen van het UMCG dat het weghalen van kinderhartzorg de regionale toegankelijkheid van de acute zorg in gevaar zou brengen.

Topreferent zorglandschap

“Het UMCG heeft altijd benadrukt dat het sluiten van het kinderhartcentrum van het UMCG grote gevolgen heeft: voor het UMCG als medisch centrum én voor de kwaliteit van de academische kindzorg voor heel Noord- en Oost-Nederland. Tot die conclusie komt de NZa nu ook”, aldus het UMCG. De NZa adviseert dan ook om onder regie van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid een visie op te stellen van het topreferente Nederlandse zorglandschap. Het Groningse umc is bereid om met alle collega’s van andere centra te onderzoeken hoe de kinderhartzorg samen duurzaam georganiseerd kan worden.

Duurzaam en toekomstbestendig fundament 

Volgens het LUMC vormt de impactanalyse van de NZa een goede basis voor alle umc’s om samen tot een duurzaam en toekomstbestendig fundament te komen voor academische zorg voor kinderen met een aangeboren hartafwijking in Nederland. “CAHAL staat achter het advies van de NZa om nu geen onomkeerbaar en geïsoleerd concentratiebesluit te nemen, maar eerst in gezamenlijkheid werk te maken van een integrale visie op de inrichting van het academische zorglandschap voor kinderen”, schrijft het LUMC. CAHAL is het samenwerkingsverband van het LUMC en Amsterdam UMC.

Door: Nationale Zorggids