Normal_rss_entry-362156

Infecties met de salmonellabacterie kunnen het risico op darmkanker vergroten, vermoeden onderzoekers van onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze ontdekten dat mensen met darmkanker vaker milde salmonella-infecties hadden gehad.

De salmonellabacterie kan buikklachten zoals diarree, misselijkheid en braken veroorzaken. Die klachten gaan meestal na een paar dagen weer voorbij. Jaarlijks krijgen wereldwijd 153 miljoen mensen zo'n milde infectie met salmonella.

Het verband tussen ernstiger vormen van salmonella, zoal de variant die tyfus veroorzaakt, en een verhoogd risico op kanker was al aangetoond, leggen de onderzoekers uit. Maar ook meerdere milde infecties, die mensen nauwelijks doorhebben, kunnen bijdragen aan het ontstaan van kanker. Bij herhaalde milde infecties is de kans groter dat een bacterie cellen binnendringt en manipuleert. "We hebben tevens vastgesteld dat meerdere milde infecties de groeisnelheid van deze darmtumoren verhoogden", vertelt de Leidse hoogleraar chemische immunologie Jacques Neefjes.

Blootstelling beperken

Het volledig vermijden van salmonella-infecties is moeilijk, omdat die veel voorkomen in vee en voeding, legt hoogleraar Jun Sun van de Universiteit van Illinois Chicago uit. Ook die instelling werkte mee aan het onderzoek. "De blootstelling aan de bacterie kan echter wel worden beperkt door goede hygiënische praktijken bij het hanteren en bereiden van voedsel."

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports Medicine.

Door :ANP