Veel grieppatiënten op ic met bacteriële longontsteking

Het is druk op de intensive care van het UMCG. Er liggen coronapatiënten, maar ook grieppatiënten en mensen met het RS-virus. Dit meldt OOG TV. 

IC-afdelingshoofd Peter van der Voort van het UMCG ziet “uitzonderlijk ernstige” ziektebeelden ontstaan. Hij maakt zich vooral zorgen over mensen die een virusinfectie hebben en daar een bacteriële longontsteking overheen krijgen. Dat kunnen gezonde mensen zijn die de ene dag nog staan te sporten en een paar dagen later op de intensive care liggen.

Antibiotica voor longontsteking

Het is niet zo druk zoals het op de piekmomenten met corona was, maar er liggen opvallend veel mensen met de griep op de intensive care. Van der Voort zegt rondgebeld te hebben en krijgt van collega’s hetzelfde bericht. “Er gaat nu ook gekeken worden waar het vandaan komt.” Hij roept huisartsen op goed op hun patiënten te letten, vooral als het griepbeeld niet verbetert. Gaat het niet binnen de normale termijn over, dan is het wellicht goed om eerder dan de richtlijnen voorschrijven antibiotica voor te schrijven. Op die manier kan voorkomen worden dat een longontsteking zo erg wordt dat een ziekenhuisopname nodig is.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky