Normal_medical-concept-with-doctor-stethoscope-and-heart-2021-08-31-15-59-20-utc-min__1_

Het Diakonessenhuis in Utrecht en zorgverzekeraar Zilveren Kruis zijn een proef gestart op het gebied van leefstijlverbetering. Binnen de zogenoemde FitKliniek krijgen ziekenhuispatiënten begeleiding naar een gezondere leefstijl. Inmiddels is de pilot van start gegaan met tien patiënten die een leefstijlgerelateerde hartstoornis hebben. Dit meldt Skipr.

Patiënten krijgen in de FitKliniek onder meer fysiotherapie, coaching, diëtetiek en psychologische ondersteuning. Het is echt een op maat gemaakt programma, opgesteld in samenwerking met een multidisciplinair team van medisch specialisten. Binnen het intensieve programma van drie tot zes maanden leren patiënten op verschillende manieren hun leefstijl aan te passen, met ondersteuning van apps, metingen en één-op-één coaching. Daarna krijgen ze in hun eigen omgeving ook nog begeleiding van een leefstijlcoach.

Verantwoordelijkheid medisch specialisten

“Bij het maken van andere leefstijl keuzes kunnen we gezamenlijk grote stappen maken bij het verminderen van de ziektelast. Ik vind dat wij als medisch specialisten hierin ook een verantwoordelijkheid te nemen hebben”, zegt anesthesioloog Reinier Tromp Meesters, een van de initiatiefnemers.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky