Philips meldt voortgang slaapapneu-apparaten in Nederland

Philips zegt in Nederland bijna klaar te zijn met het vervangen van zogeheten Dreamstation-slaapapneu-apparaten van de eerste generatie. Dat is de grootste groep van de apparaten die Philips moet vervangen omdat het isolerende schuim kan verbrokkelen.

Dat Philips bijna klaar is betekent nog niet dat alle patiënten ook al een vervangend apparaat hebben gekregen. Het medisch technologiebedrijf levert de vervangende apparaten namelijk aan thuiszorgleveranciers en die hebben de banden met de patiënten.

Naast de eerste generatie Dreamstation-apparaten moet Philips ook andere slaapapneu-apparaten en beademingsapparatuur vervangen. Dat gaat nog enkele maanden duren, geeft president Sylvia van Es van Philips Nederland aan. Volgens haar is "dit een complexe operatie" omdat het om meerdere types apparaten gaat.

5,5 miljoen apparaten

In totaal moest Philips wereldwijd 5,5 miljoen slaapapneu- en beademingsapparaten vervangen. Daarvoor moest het bedrijf al honderden miljoenen euro's apart zetten. Bovendien dreigen er ook nog schadeclaims te komen, vooral uit de Verenigde Staten.

Eind vorig jaar kwam Philips met de resultaten van tests naar de problemen die volgens het bedrijf veel minder groot waren dan eerder gedacht. Zo waren de gezondheidsrisico's voor patiënten niet zo groot.

Volgens Philips vindt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat de onderzoeken "grondig zijn uitgevoerd". Ook zijn de conclusies die Philips trekt "voor de IGJ goed te volgen".

Door: ANP