LUMC ontwikkelt anti-kankergeneesmiddel voor oogmelanoom

LUMC-hoogleraar Sjaak Neefjes wil een anti-kankergeneesmiddel ontwikkelen voor oogmelanoom. Samen met zijn team werkt hij aan een methode om het middel doxorubicine zo aan te passen, dat het veilig gebruikt kan worden in de kliniek. Vandaag op Wereldkankerdag vertelt Neefjes graag hoe dit werkt. Dat meldt het LUMC. 

Veel patiënten hebben maar één wens: beter worden. Het LUMC is een academisch medisch centrum waar we continu werken aan nieuwe innovatieve zorgoplossingen. Neefjes is jaren geleden in het LUMC komen werken, omdat de mogelijkheden om anti-kankermiddelen te ontwikkelen in Leiden erg goed zijn. Het LUMC is daarnaast het landelijk verwijscentrum voor oogmelanoom. Patiënten die worden doorverwezen kunnen in Leiden een lokale behandeling krijgen. Snelheid is daarbij erg belangrijk. Bij een uitzaaiing is een patiënt vaak al uitbehandeld.

Sleutelen aan de stof doxorubicine

Om patiënten met oogmelanoom zo goed mogelijk te helpen, werkt het team van Neefjes aan het ‘aanpassen’ van het al veelgebruikte anti-kankermiddel doxorubicine. Het originele middel bevat een giftige stof, die problemen kan veroorzaken aan het hart. Daardoor kan de stof slechts beperkt toegepast worden bij patiënten. De onderzoeksgroep heeft echter een manier gevonden om de stof te ‘splitsen’, waardoor het mogelijk is om de giftigheid eruit te synthetiseren en de anti-kankerwerking te behouden.

“Nu maken we deze stof klaar om in de kliniek te gaan gebruiken, dat is nog nooit eerder gebeurd in de wereld”, legt Neefjes uit. “We hopen dat gezien de werking van de moederstof, het aangepaste middel niet alleen werkt tegen oogmelanoom, maar dat het in de toekomst ook ingezet kan worden voor de behandeling van een heleboel tumoren. Alleen is deze stof er nog niet, en overlijden patiënten nu nog bij gebrek aan alternatieven. De hoop is dat we in het LUMC door het testen en ontwikkelen van deze aangepaste stof patiënten die nu geen enkele kans hebben, weer een kans kunnen geven.”

Door: Nationale Zorggids