Extra portie vis levert hartpatiënt gezondheidswinst op

Volgens de Gezondheidsraad kan het eten van iets meer vis gezondheidswinst opleveren voor mensen met hart- en vaatziekten. Daarom is het advies voor hen om 1 tot 2 porties vis per week te eten, in plaats van de algemene richtlijn van 1 portie vis per week. De extra portie vis vormen samen met de adviezen uit de Schijf van Vijf de basis voor een gezond voedingspatroon. Dat meldt de Hartstichting. 

Deze aanbeveling staat in een nieuw advies van de Gezondheidsraad, dat speciaal gemaakt is voor mensen met hart- en vaatziekten door slagaderverkalking. In Nederland hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen een chronische hart- of vaatziekte. In de meeste gevallen is slagaderverkalking de oorzaak. De raad baseert zich voor het advies op het beschikbare wetenschappelijk onderzoek op dit moment.

Supplementen

De porties vis vervangen door supplementen met een evenredige hoeveelheid visvetzuren, levert volgens de Gezondheidsraad waarschijnlijk geen gezondheidswinst op. Onderzoeken naar supplementen met grotere hoeveelheden visvetzuren geven geen eenduidig beeld. Daarover kan de raad geen aanbevelingen doen.

Verrijkte producten

Plantensterolen en/of -stanolen kunnen het LDL-cholesterolgehalte verlagen, ook bij mensen die cholesterolverlagende statines gebruiken. Plantensterolen zijn vetachtige stoffen in planten. Ze verlagen de opname van cholesterol vanuit de darmen. Plantensterolen komen van nature in kleine hoeveelheden voor in plantaardige oliën, fruit, groente, noten, zaden en granen. Daarnaast worden ze aan sommige zuivelproducten toegevoegd, zoals margarines en yoghurtproducten. Of het gebruik van producten verrijkt met plantensterolen en/of -stanolen ook leidt tot minder hart- en vaatziekten, is niet onderzocht.

Door: Nationale Zorggids