Naast Groningen blijft ook Kinderhartcentrum Rotterdam open

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil de centra voor gespecialiseerde kinderhartchirurgie in Rotterdam en Groningen openhouden. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. Dat betekent dat de andere twee Nederlandse centra in Utrecht en Leiden dicht moeten.

Over de hartcentra wordt al lange tijd gesproken. Kuipers wil de zorg concentreren, omdat de centra die overblijven dan meer patiënten behandelen. De routine zou beter zijn voor de kwaliteit van de zorg. De ziekenhuizen vrezen echter dat de sluiting indirect negatieve gevolgen heeft voor de zorg voor patiënten in hun regio, bijvoorbeeld omdat de intensive cares daardoor minder patiënten behandelen.

Gevolgen

Minister Kuipers had eigenlijk graag gezien dat de academische ziekenhuizen onderling zouden kijken welke centra het beste open konden blijven. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) zei dat niet te kunnen omdat er te weinig zicht is op de gevolgen voor de zorg die de ziekenhuizen kunnen leveren. Daarmee kwam het besluit weer voor rekening van de minister.

Kuipers wil zo snel mogelijk een besluit nemen, omdat er naar zijn idee al te lang over wordt gediscussieerd. De discussie loopt al dertig jaar, benadrukt hij steeds.

Door: ANP