Kwart minder kans op terugkeer van blaaskanker bij gezonde leefstijl

Patiënten met blaaskanker die gezond leven hebben een kwart minder kans op terugkeer van de ziekte, blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc, waarin bijna 900 patiënten jarenlang zijn gevolgd met vragenlijsten. Daarbij is gekeken naar het totaalpakket van een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging en goede voeding.

Voor het eerst is het effect van een gezonde leefstijl na diagnose onderzocht op de terugkeer van blaaskanker. Uit eerder onderzoek bleek al dat gezond leven de kans op kanker verkleint, maar dit is een van de eerste studies die specifiek kijkt naar terugkeer van ziekte. "Blaaskanker komt heel vaak terug na de eerste operatie, wel bij ongeveer de helft van alle patiënten", zegt voedings- en kankerepidemioloog Alina Vrieling. "Patiënten krijgen daarom veel controles en vaak nieuwe behandelingen. Dat is een intensief traject."

Score voor gezond leven

De onderzoekers vroegen zich af of een gezonde leefstijl de kans op terugkeer van ziekte kan  verlagen. Ze volgden daarom 885 patiënten uit 22 Nederlandse ziekenhuizen gemiddeld 3,5 jaar lang. Zij hadden blaaskanker die nog niet in de blaasspier was gegroeid, ongeveer driekwart van alle blaaskankers. "Deze mensen vulden vragenlijsten in over hun leefstijl voor de diagnose en drie maanden daarna", vertelt onderzoeker Moniek van Zutphen. "Daarnaast gaven ze ons toestemming voor inzage in hun medische gegevens."

De onderzoekers zetten de resultaten van de vragenlijsten om in een score voor gezond leven. Daarbij gebruikten ze de adviezen voor een gezonde leefstijl van het WKOF. Die gaan over gewicht, lichaamsbeweging en voeding. Ze adviseren veel groenten, fruit en volkoren producten, en juist weinig alcohol, rood en bewerkt vlees, ultra-bewerkte producten en suikerhoudende dranken. Van Zutphen: "We wogen het hele pakket aan adviezen mee in de score. Roken was geen onderdeel van deze score, maar daar corrigeerden we wel voor. We weten namelijk dat roken de kans op terugkeer van kanker verhoogt."

Zelf iets doen

Op basis van de score voor gezond leven maakten de onderzoekers drie groepen. Kwam de blaaskanker minder vaak terug bij de meest gezond levende groep? "Ja", antwoordt Van Zutphen. "We zagen 26 procent minder terugkeer van ziekte bij de groep die het hoogst scoorde op gezond leven in vergelijking met de minst gezond levende groep. Daarnaast bleek een gezondere leefstijl samen te hangen met een betere kwaliteit van leven."

Momenteel krijgen patiënten amper leefstijladviezen bij de diagnose blaaskanker. "Hooguit adviseert de uroloog stoppen met roken en veel vocht drinken", licht Vrieling toe. "Terwijl veel mensen na de diagnose kanker aan hun arts vragen wat ze zelf kunnen doen. In onze studie zien we een positief effect van een  gezonde leefstijl. We hebben meer studies nodig die onze bevindingen bevestigen voordat we voldoende onderbouwde adviezen kunnen geven. Maar een beetje gezonder leven is altijd een goed idee." 

Door: Nationale Zorggids