Rijnstate dringt jaarlijkse voedselverspilling terug met ruim 750 kilo

Het afgelopen jaar heeft ziekenhuis Rijnstate de voedselverspilling met 17 procent naar beneden gebracht. Dat komt neer op een besparing van meer dan 750 kilo afval, zo meldt Alliantie Voeding in de Zorg.

Als onderdeel vande duurzame bedrijfsvoering gaat Rijnstate de voedselverspilling te lijf. Zo verkoopt het ziekenhuis tegenwoordig producten die al bijna over de uiterste houdbaarheidsdatum met korting. Ook is het menu onder de loep genomen. Acht medewerkers volgden een online cursus aan de Greendish Academy, gericht op gezonde voeding en minder verspilling. Daarnaast is het inkoopproces aangescherpt, wat zorgt voor minder eten in de prullenbak.

Toekomstplannen

De veranderingen waren onderdeel van een pilot, waar het ziekenhuis zeker vervolg aan wil geven. “We willen het assortiment in onze vending machines aanpassen om aansluiting te vinden bij de wensen en behoeften van onze medewerkers, ook na sluiting van het personeelsrestaurant”, zegt Marlijn van de Paver, beleidsadviseur van de Alliantie. “Ook willen we het Greendish-broodje introduceren, waarmee we restanten opmaken om voedselverspilling tegen te gaan.”

Rijnstate doet mee aan het programma Gelderland van Morgen. Vijftig organisaties uit Gelderland – waarvan tien uit de zorgsector – spannen zich onder die paraplu om minder voedsel te verspillen. Het ziekenhuis vervult met de geleverde inspanningen en behaalde resultaten daarin een voorbeeldfunctie.

Door: Nationale Zorggids