Opnieuw meer coronabesmettingen, link met carnaval onduidelijk

Het aantal vastgestelde coronagevallen is opnieuw gestegen. In de afgelopen week zijn er 4583 positieve tests geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de zeven dagen daarvoor waren dat er 3805. Of de carnavalsperiode meespeelt bij de stijging is volgens het RIVM nog niet goed te zeggen.

Carnaval werd vorige week en het weekend daarvoor gevierd. Als veel mensen elkaar bij de feesten besmet hebben, zal een deel van hen ergens in de loop van vorige week klachten hebben gekregen. In het zuiden van het land lijken de coronacijfers van afgelopen week gemiddeld iets hoger te liggen dan in het noorden, maar het RIVM noemt de aantallen nog "niet voldoende om daar uitspraken over te doen".

De besmettingscijfers nemen al een aantal weken toe, benadrukt een woordvoerder verder. Bovendien had het zuiden van het land afgelopen week vakantie, wat ook van invloed kan zijn op de verspreiding van corona. "We zitten ook gewoon nog steeds in het seizoen van de luchtweginfecties", stelt hij. Zo gaat er ook nog steeds griep rond in Nederland.

Onvolledig beeld besmettingen

De positieve testuitslagen geven sowieso geen compleet beeld van de mate waarin het coronavirus onder ons is, omdat de meeste mensen geen test bij de GGD doen als ze klachten hebben. Maar ook de resultaten uit de andere meetinstrumenten laten zien dat het aantal mensen met een coronabesmetting toeneemt. Zo steeg vorige week het aandeel deelnemers aan de Infectieradar dat een positieve testuitslag doorgaf. Ook nam het aantal virusdeeltjes in het rioolwater verder toe.

In de ziekenhuizen is een vergelijkbaar beeld te zien. Vorige week werden 442 mensen met corona zo ziek dat ze moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Een week eerder ging het om 316 mensen.

Door: ANP