Nij Smellinghe-ziekenhuis doet mee aan proef om vroegtijdig longkanker op te sporen

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten wordt één van de screeninglocaties voor een Europees onderzoek naar longkanker. Daarbij is het doel om longkanker vroegtijdig op te sporen, meldt Leeuwarder Courant.

Vaak ontwikkelen de merkbare symptomen van longkanker zich in een later stadium van de ziekte. Daardoor is deze moeilijk te behandelen. Op het moment dat de kanker eerder wordt vastgesteld is het beter te behandelen en is de kans op genezing een stuk groter. Daarom is het proefbevolkingsonderzoek ingesteld.

De potentiële deelnemers voor het onderzoek zijn bewoners van Drachten en omstreken van tussen de 60 en 79 jaar oud. Zij krijgen allemaal een uitnodigingsbrief toegestuurd. Als zij meedoen moeten ze een online vragenlijst invullen waaruit duidelijk moet worden of zij in aanmerking komen voor een CT-scan. Het onderzoek richt zich voornamelijk op mensen die al langere tijd roken of lang hebben gerookt.

Drie locaties

Nij Smellinghe wordt één van de drie locaties in Nederland waar het onderzoek plaatsvindt. Naast het ziekenhuis in Drachten zijn ook het AVL Centrum voor vroegdiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek en het screeningscentrum Link2Care in Bilthoven.

Radioloog dr. Lubbers vertelt dat Nij Smellinghe beschikt over een hoogwaardige CT-scanner. Daarmee kunnen zij volgens de radioloog met weinig röntgenstraling een scherpe en gedetailleerde afbeeldingen vastleggen. Longkanker kan dan in een vroeg stadium al worden vastgesteld. “Daarom is Nij één van de drie screeninglocaties”, aldus Lubbers.

Door: Nationale Zorggids