Normal_infuus__chemo

Vlak voor haar tweede chemobehandeling in het Helios-ziekenhuis in Duitsland, krijgt de zieke Karen Niessen te horen dat de behandeling niet wordt vergoed. In Nederland kan Niessen, die slokdarmkanker heeft, niet meer geholpen worden. Daarom is ze uitgeweken naar het Duitse Krefeld. Volgens zorgverzekeraar ONVZ heeft het met het Duitse ziekenhuis voor een beperkt aantal behandelingen afgesproken dat het vooraf toestemming vraagt. En dat zou Helios in dit geval niet hebben gedaan. Dit meldt Radar. 

Volgens Zorgloket Duitsland heeft ONVZ in het contract van 2023 wijzigingen aangebracht die pas halverwege januari zijn binnengekomen. Als dit eerder bekend was geweest, had het zorgloket alle ONVZ-verzekerden geadviseerd over te stappen naar een andere verzekeraar. Volgens ONVZ is er echter geen contractwijziging geweest. Het contract tussen ONVZ en Helios is niet gewijzigd ten opzichte van 2022, stelt de zorgverzekeraar. “Het Zorgloket Duitsland had van deze doorlopende afspraken op de hoogte moeten zijn.”

Vooraf toestemming vragen

Het gaat in dit geval om toestemming vragen vooraf. Er zijn namelijk verschillen tussen de zorgsystemen van beide landen, waardoor ONVZ met Helios heeft afgesproken dat het Duitse ziekenhuis voor een beperkt aantal behandelingen vooraf toestemming vraagt. Inmiddels heeft Niessen goedkeuring gekregen voor chemotherapie, maar niet voor de behandelingen die haar artsen hebben aanbevolen en waar ze al een eerste ronde van heeft gehad.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky