NVZ: half miljard extra van zorgminister kan helpen

Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zou graag zien dat zorgminister Ernst Kuipers een half miljard euro extra bijlegt voor de onderhandelingen met de vakbonden over hogere lonen voor zorgpersoneel. "Dat zou enorm helpen", zei Melkert donderdagavond in OP1.

De onderhandelingen tussen de bonden en de NVZ zitten muurvast, maar Melkert zei in Op1 dat hij ze graag weer op gang wil brengen. Personeel van tientallen ziekenhuizen legt vanaf donderdag 08.00 uur een etmaal lang het normale werk neer. De medewerkers eisen betere cao-afspraken over onder meer hun loon. Het personeel doet alsof het een zondag is, wat betekent dat alleen spoedeisende zorg doorgaat.

Op de vraag hoeveel nodig is om zorgpersoneel te compenseren voor onder meer hogere energielasten en inflatie zei Melkert "dat we het al snel over een half miljard euro hebben". Zo'n som is echt nodig, benadrukte hij. "Jazeker, u weet toch wel hoeveel medewerkers er zijn in de ziekenhuizen. En hoeveel zorgvraag er is die steeds meer toeneemt", lichtte hij dat toe richting een presentator van het programma.

Door: ANP