Instanties bereiden zich voor op uitbraak gevaarlijke schimmel candida auris

Sinds 2021 waart er in De Verenigde Staten in toenemende mate een gevaarlijke schimmel rond. De candida auris - een moeilijk te behandelen gist - is bezig met een opmars, ook in de landen om Nederland heen. In de afgelopen vijf jaar zijn er in Nederland vijf gevallen van een infectie met deze schimmel geregistreerd. Het RIVM en Radboudumc bereiden zich voor op een uitbraak. Dit meldt Skipr. 

Candida auris is vooral voor mensen met een slechte afweer gevaarlijk. Gezonde mensen hoeven zich er niet zo’n zorgen over te maken omdat hun lichaam de schimmel goed zelf kan opruimen. De vijf mensen bij wie in de afgelopen vijf jaar candida auris is vastgesteld, kwamen daar per toeval achter. Zij lieten zich na een bezoek in het buitenland in het ziekenhuis controleren op infecties. Pas daar kwamen ze erachter dat ze de schimmelinfectie hadden opgelopen.

Uitbraakonderzoek

Mocht deze gevaarlijke schimmel een uitbraak veroorzaken in Nederland, dan wil het RIVM de surveillance op poten hebben gezet. Dan kan het onder meer goed uitbraakonderzoek doen. Candida auris verspreidt zich tussen mensen, maar kan ook verspreiden via bijvoorbeeld medische instrumenten. Ondanks goede ontsmetting, kan de schimmel zich verspreiden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky