Normal_pexels-chokniti-khongchum-5593681__1_

In het onderzoeksproject DACIL wordt een digitale leefstijlcoach ontwikkeld die mensen met COPD zal helpen om het thuisleven te verbeteren. Het project die een NWO onderzoek subsidie van 2,5 miljoen heeft ontvangen, ontwikkelt adviezen door eenvoudig naar je ademhaling te luisteren. Dit meldt het Maastrichtumc.

 

Het onderzoekproject ‘Developing A digital COPD companion for Improving Lifestyle’ (DACIL) is ontwikkeld om mensen met COPD te ondersteunen met een digitale coach die hun thuisleven zal verbeteren. Met behulp van kunstmatige intelligentie wordt de ademhaling nauwkeurig geanalyseerd voor mogelijke afwijkingen. Wanneer er verslechtering optreedt geeft DACIL advies aan COPD patiënten over hoe zij hun leefstijl kunnen aanpassen zodat hun ademhaling weer kan verbeteren. Hiermee krijgen mensen meer grip op hun ziekte en kunnen ze een positievere levensstijl aanhouden.

DACIL

Het DACIL project is gecreëerd vanuit een uniek samenwerkingsverband tussen onderzoekers van verschillende onderzoeksgebieden die uit een variëteit aan universiteiten, private partners en belangrijke organisaties komen. Naast het feit dat hun bijdrage elk een belangrijk aspect zal adresseren, is het belangrijkste punt dat het project samen met COPD patiënten wordt ontwikkeld. Op deze manier zijn ze ervan verzekerd dat het apparaat in hun belang wordt gecreëerd.

Door: Nationale Zorggids