Normal_pexels-cottonbro-studio-4786955__1_

Volgens de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij is de accijnsverhoging op tabak essentieel om het percentage rokers én de gezondheidskloof tussen arm en rijk te verkleinen. Twee jaar sinds de laatste prijsverhoging is per 1 april de accijns op tabak weer met 1 euro gestegen. Dit meldt de Hartstichting.

Roken verhoogt de kans op levensbedreigende aandoeningen zoals kanker en beroertes, en is een bepalende factor voor de groeiende gezondheidskloof in Nederland. Dit komt omdat in de groep van praktisch opgeleiden twee keer zoveel rokers zijn dan binnen de groep hoger opgeleiden.

Constante prijsstijging

Volgens diverse onderzoeken is gebleken dat de prijsverhoging op tabak effectief werkt bij het terugdringen van het aantal rokers. In landen met een hoog welvaartsniveau zoals Nederland daalt de vraag naar sigaretten gemiddeld met 4 procent bij een verhoging van de tabaksprijs met 10 procent, waarbij het percentage shagrokers met 6,4 procent daalt. 

Daarnaast stoppen rokers met een lage sociaaleconomische positie eerder met roken bij een prijsstijging, doordat zij gevoeliger zijn voor een prijsverhoging dan rokers met een hoge sociaaleconomische positie. Dus de accijnsverhogingen verkleint niet alleen de percentage rokers, maar verkleint ook de gezondheidsverschillen tussen rijk en arm.

Betere gezondheid én financiële winst

De fondsen geloven dat er geen accijnspauzen meer moeten worden ingelast en dat dit jaarlijks weer verhoogd moet worden door toekomstige kabinetten. In 2024 is weer de volgende accijnsverhoging op tabak, waarbij de prijs stijgt naar 10 euro voor een pakje sigaretten.

Wel begrijpen de Gezondheidsfondsen dat de accijnsverhoging mensen uit minder bedeelde groepen kan benadelen die niet kunnen stoppen met roken. Carla van Gils, directeur KWF en voorzitter van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij wil daarom ook het belang van gratis toegankelijke ondersteuning bij het stoppen met roken benadrukken. Op deze manier krijgen mensen die willen stoppen hiervoor ook de kans.

Daarnaast wordt een stoppoging met een erkende effectieve methode overigens eens per jaar vergoed door de verzekeraar vanuit het basispakket.

Door: Nationale Zorggids