Normal_pexels-matthias-zomer-339620__1_

Onderzoekers van het Erasmus MC en internationale onderzoekers hebben de handen ineen geslagen om een digitale assistent te creëren voor patiënten met artritis psoriatica. De assistent moet helpen om de ziekte vroeg op te sporen en mogelijke opvlammingen te voorspellen. Dit meldt het Erasmus MC.

De symptomen die artritis psoriatica veroorzaken zijn kortgezegd wispelturig. De auto-immuunziekte veroorzaakt ontstekingen aan de huid, gewrichten en pezen, waarbij opvlammingen onverwachts zijn en de gevolgen ingrijpend. Vaak leven de patiënten met veel pijn, waardoor ze vaak slechter slapen en vermoeid zijn. 

Wetenschapper Jolanda Luime en haar mede-onderzoeker Ilja Tchetverikov wilden deze leefomstandigheden verbeteren door een digitale assistent te ontwikkelen die hierbij kan helpen. Het doel van de software is om opvlammende ontstekingen te herkennen voordat ze de kop op steken. Er is door de Europese Commissie 7 miljoen euro subsidie beschikbaar gemaakt.

Dagelijks gebruik

De digitale assistent zal niet alleen werken met sensoren van mobiele telefoons, maar ook met andere smart devices zoals smartwatches of slimme ringen. Met deze apparaten kan niet alleen de hoeveelheid bewegingen gemeten worden, maar ook de toename van stress en lichamelijke inspanningen.

Hiermee hopen de wetenschappers dat mensen met deze ziekte in alle rust kunnen leven. Met behulp van de digitale assistent kunnen triggers voor opvlammingen beter herkent worden, waardoor patiënten zelf eerder kunnen ingrijpen door minder te bewegen of door hun medicatie te veranderen.

Op het moment is de eerste prototype klaar. Zodra het project in zijn geheel voltooid is zullen de onderzoekers het in studieverband testen bij patiënten.

Toekomstige plannen

Het uiteindelijke doel van Luime en Tchetverikov is om de gehele ziekte te voorkomen. Veel patiënten hebben vooraf psoriasis gekregen, een ontstekingsziekte van de huid. De onderzoekers willen dus analyseren of de software ook toekomstige gewrichts- of peesontstekingen kan herkennen bij mensen met de huidaandoening. Hiermee is het misschien mogelijk om vroegtijdig de auto-immuunziekte te herkennen en vervolgens met de juiste medicijnen te behandelen, waardoor de ziekte op termijn kan verdwijnen.

Door: Nationale Zorggids