Normal_pexels-cottonbro-studio-6603405__1_

Kol Spoelstra, met een specialisatie in verslaving en leefstijl, is door het College van Bestuur benoemd tot de nieuwe associate lector Verslaving en Leefstijl. Hij zal zich bij NHL Stenden inzetten voor de verbinding tussen onderzoek en praktijk in de verslavingszorg met als doel om gezondheid te bevorderen. De aanstelling van Spoelstra sluit ook aan op de Coalitie Leefstijl in de Zorg, waarvoor minister Ernst Kuipers vorige week het startsein gaf. Dit meldt NHL Stenden.

De missie van Coalitie Leefstijl in de Zorg is dat in 2025 leefstijl integraal onderdeel moet zijn van de reguliere zorg, zodat leefstijlinterventie effectief ingezet kan worden ter voorkoming en behandeling van gezondheidsklachten, aandoeningen en ziekten. Met het nieuwe lectoraat levert NHL Stenden een belangrijke bijdrage aan deze ontwikkeling.

Leefstijlinterventie

Leefstijl heeft invloed op zowel de lichamelijke als psychische gezondheid. Een ongezonde leefstijl kan bijdragen aan de ontwikkeling van een verslaving en vice versa. Als lector zal Spoelstra zich richten op het ontwikkelen en onderzoeken van tools en processen die bijdragen aan gunstiger gezondheidsgedrag en de preventie van verslaving, zowel vanuit het perspectief van mensen met een verslaving als zorgprofessionals.

“Alcoholgebruik wordt vaak beschouwd als een leefstijlkeuze, maar verslaving is dat niet”, zegt Spoelstra. “Iemand met een groot alcoholprobleem heeft ooit op een bepaald moment de beslissing genomen om te drinken. Veel mensen maken deze keuze elke dag. De alcoholist was niet van plan om alcoholist te worden, net zoals iemand anders die besluit een drankje te nemen.”

Methode promoten

“Met het lectoraat wil ik mij inzetten voor een gezondere maatschappij. Een van de projecten waar we mee aan de slag gaan, is het wegnemen van de aarzeling van zorgprofessionals om leefstijlinterventies in te zetten. De sleutel om gezonder te leven is uiteindelijk in de omgeving, de maatschappij, te vinden. Het GGZ-model in Triëst en het IJslandse drugspreventiemodel leren ons dat voor gezonder gedrag community building cruciaal is. Een breed draagvlak en goede samenwerking tussen professionals, cliënten, onderzoekers en beleidsmakers is noodzakelijk, waarbij iedere partner bijdraagt aan oplossingen vanuit mogelijkheden.”

In de praktijk

Het nieuwe lectoraat is samen met het lectoraat Zorg en Innovatie in de Psychiatrie onderdeel van de academies Gezondheidszorg en Social Studies. De academies ondersteunen de ambities van zowel Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) als NHL Stenden, om het onderwijs en (beroeps)praktijk op het gebied van verslavingszorg te vernieuwen. VNN wil graag de praktijk verbinden met onderzoek, en door het gebruik van ontwerpgerichte methoden de deskundigheid op het gebied van verslaving en leefstijl verder te ontwikkelen. Het nieuwe associate lectoraat Verslaving en Leefstijl biedt een goede gelegenheid om de thema’s verslaving en leefstijl beter uit te voeren.

Door: ANP