Normal_pexels-chokniti-khongchum-3938022__1_

De afdeling pathologie van het Maastricht UMC+ veranderd hun werkwijze naar het digitale, waardoor het beeldscherm steeds meer gebruikt wordt in weefsel onderzoek in plaats van de microscoop. Deze verandering zal samen met het Laurentius Ziekenhuis in Roermond en het VieCuri ziekenhuis in Venlo plaatsvinden, waardoor het specialisme van pathologie in Limburg meer gestimuleerd wordt. Dit meldt Maastrichtumc.

Regelmatig wordt er weefsel van patiënten geworven tijdens operaties of poliklinische consultaties om de type tumor te kunnen bepalen. Dit wordt in dunne plakjes (coupes) gesneden door de patholoog en vervolgens geanalyseerd onder de microscoop.

Digitalisering

In de nieuwe werkwijze worden de coupes eerst met een scanner gedigitaliseerd, waarna de digitale beelden via computer en beeldscherm geanalyseerd worden via het zogenaamde Image management systeem (IMS). Op deze manier wordt een diagnose sneller, nauwkeuriger en uniformer geformuleerd en kunnen beelden makkelijker gedeeld worden met collega-pathologen voor second opinion of multidisciplinair overleg. Deze verandering zorgt voor een verdere verbetering van de patiëntenzorg. 

Limburgse samenwerking

Deze verandering is de laatste stap in het project ‘Digitale Pathologie Limburg', waarbij de drie Limburgse ziekenhuizen gezamenlijk de overstap hebben gemaakt naar digitaal werken binnen het pathologie-vakgebied. Door digitaal samen te werken is het proces van analyse en beoordeling gemoderniseerd, versneld en meer uniform gemaakt. Daarnaast kunnen de pathologen van deze drie ziekenhuizen digitaal samenwerken met het Zuyderland Medisch Centrum, waar hun afdeling pathologie al eerder de overstap had gemaakt.

Door: Nationale Zorggids