Normal_ambulance

Door de toenemende zorgvraag en personeelstekort staat de acute zorg ook onder spanning. Een andere indeling van de spreiding en concentratie zal niet alleen de acute zorg helpen, maar ook de ambulancezorg. Dit meldt Skipr.

Op het moment moet iedereen binnen 45 minuten naar de spoedeisende hulp gebracht worden met een ambulance. De NZa had in 2022 al geadviseerd om deze norm aan te passen, omdat de zorgautoriteit verouderd en niet meer relevant is. Minister Kuipers is van plan om de komende jaren te onderzoeken hoe dit proces sneller kan.

Ook de ambulancezorg heeft te maken met de toenemende zorgvraag en personeelstekort. Door de spreiding van de zorg aan te passen, moet ook de ambulancezorg wijzigingen toepassen in hun logistiek.

Nieuwe opleiding

Naast het werven van nieuw personeel, gelooft Kuipers dat mensen ook anders opgeleid moeten worden. Op het moment duurt het erg lang om te kunnen werken in de acute zorg.  “Veel van het ambulancepersoneel, het verpleegkundige personeel, heeft een lange ervaring en een opleiding gehad tot SEH-verpleegkundige, tot IC-verpleegkundige en dán tot ambulanceverpleegkundige. Drie opleidingen achter elkaar, in één carrière, allemaal om actief te zijn in de acute zorg.” Daarom wil hij kijken naar de mogelijkheden van een modulaire opleiding acute zorg, waardoor de doorstroom vereenvoudigd wordt.   

Door: Nationale Zorggids