Normal_medische_drones

Het UMCG gaat onderzoeken of medische drones kunnen bijdragen aan het leveren van gezondheidszorg op de juiste plek en op de juiste tijd. De zorg kan hiermee dichter naar de patiënt worden gebracht. Het UMCG sluit hiertoe aan bij het consortium van Medical Drone Service. Dit meldt UMCG in een persbericht.

Het gebruik van drones stelt het UMCG in de toekomst in staat medische producten sneller, duurzamer en betrouwbaarder te vervoeren. Hierbij is te denken aan het vervoeren van bloedzakken, medicaties en bloedmonsters. De inzet van drones sluit aan bij de ambities van het UMCG als het gaat om duurzaamheid en samenwerking in de regio.

Doel

Het doel van de samenwerking met Medical Drone Service is meervoudig. ‘Het kan ervoor zorgen dat patiënten poliklinisch of dichter bij huis te behandelen zijn doordat labresultaten sneller beschikbaar zijn of de uitwisseling met eerste lijn zorg efficiënter verloopt. Ook kan het een positieve bijdrage leveren aan de regionale samenwerking en het medische voorraadbeheer in het UMCG. En het draagt bij aan de duurzame doelstellingen van het UMCG doordat we hiermee minder CO2 uitstoten. Gedurende een periode van drie jaar gaan we onderzoeken welke concrete effecten haalbaar zijn’, volgens Martin ter Haar, manager van het Mobiel Medisch team van het UMCG.

Design

De medische drone heeft een andere vormgeving dan reguliere drones met vier rotoren. Aan de medische variant valt vooral de grote gele vleugel op die hem net als een vliegtuig draagvermogen geeft. Door de combinatie van vier rotoren en een vleugel kan deze verticaal opstijgen en daarna door middel van de vleugel efficiënt een grote afstand afleggen. Op een volle acculading heeft het toestel een actieradius van een kleine honderd kilometer met een kruissnelheid van ongeveer 80 kilometer per uur. Ondertussen kan het 3 kilo aan materiaal meenemen. Na landing is de drone snel en gemakkelijk gereed te maken voor een volgende missie. Het compartiment waarin het medisch materiaal zich bevindt is zodanig geïsoleerd dat de inhoud niet kan bevriezen of juist te warm wordt.

Eerste lancering onbekend

De wet- en regelgeving voor de medische drone omtrent professioneel gebruik van drones buiten het zicht van een piloot moet nog verder ontwikkeld worden. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste medische drones in Noord-Nederland ingezet kunnen worden. 
Het Mobiel Medisch Team en de afdeling Klinische Farmacie van het UMCG gaan de komende periode gebruiken om de inzet van de medische drones goed te onderzoeken en voor te bereiden. Hiervoor worden ook andere zorgorganisaties opgeroepen om mee te denken aan de uitbreiding voor een medisch drone netwerk in de regio Noord-Nederland, aldus Martin ter Haar. 

Innovatie

Medical Drone Service is een gezamenlijk initiatief van de ANWB Medical Air Assistance en PostNL Health. De ambitie van Medical Drone Service is om door de inzet van innovatieve mobiliteitsoplossingen bij te dragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg voor Nederland. De medische drone kan de snelste en kortst mogelijke route vliegen door de lucht.
 
Door: Nationale Zorggids