Normal_pexels-yaroslav-shuraev-8845078__1_

Magnesium is een essentieel mineraal dat nodig is voor verschillende functies in ons lichaam, waaronder de gezondheid van ons hart, onze spieren en ons zenuwstelsel. Het mineraal is van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen en is verkrijgbaar als supplement. In dit artikel bespreken we de voordelen van magnesium, hoeveel we dagelijks nodig hebben en hoe we het kunnen verkrijgen. Dit meldt Body Supplies.

Magnesium speelt een cruciale rol bij de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten. Het helpt bij het reguleren van de hartslag en het ontspannen van de bloedvaten, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hartfalen en beroertes.
 
Magnesium is ook van vitaal belang voor de gezondheid van onze spieren en ons zenuwstelsel. Het is betrokken bij de overdracht van zenuwimpulsen en helpt bij het reguleren van spiercontracties. Een tekort aan magnesium kan spierkrampen en spierzwakte veroorzaken, evenals gevoelloosheid, tintelingen en andere zenuwproblemen.
 
Naast deze belangrijke functies heeft magnesium ook invloed op onze stofwisseling en ons immuunsysteem. Het helpt bij de omzetting van voedsel in energie en speelt een rol bij de synthese van eiwitten en DNA. Magnesium heeft ook een ontstekingsremmende werking en kan ons helpen beschermen tegen ziekten en infecties.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van magnesium varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht. Over het algemeen hebben volwassen mannen tussen de 19 en 50 jaar oud ongeveer 400 tot 420 milligram magnesium per dag nodig, terwijl volwassen vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep ongeveer 310 tot 320 milligram per dag nodig hebben. Na de leeftijd van 50 jaar hebben zowel mannen als vrouwen meer magnesium nodig, respectievelijk ongeveer 420 tot 440 milligram per dag voor mannen en 320 tot 360 milligram per dag voor vrouwen.
 
Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben ook meer magnesium nodig. Tijdens de zwangerschap wordt aanbevolen om dagelijks 350 tot 360 milligram magnesium in te nemen, terwijl vrouwen die borstvoeding geven dagelijks ongeveer 310 tot 360 milligram nodig hebben.

 Voedingsmiddelen

Magnesium is van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen, waaronder bladgroenten, noten en zaden, volle granen, bonen en peulvruchten, en sommige soorten vis en vlees. Door rijk is aan deze voedingsmiddelen, kunnen we voldoende magnesium binnenkrijgen. Een dieet dat rijk is aan magnesium kan ook helpen bij het voorkomen van magnesiumtekort.
 
Naast het eten van magnesiumrijke voedingsmiddelen, zijn er ook supplementen beschikbaar. Magnesiumsupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder magnesiumoxide, magnesiumcitraat en magnesiumchelaat. Raadpleeg altijd een arts voordat u een nieuw supplement gebruikt, vooral als u al medicijnen gebruikt. Hoewel magnesiumtekort niet vaak voorkomt, zijn er enkele risicofactoren die het risico op een tekort verhogen. Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, de ziekte van Crohn en coeliakie, hebben mogelijk meer magnesium nodig. Ook kunnen bepaalde medicijnen, zoals diuretica, het risico op een magnesiumtekort verhogen.

Gezond hart, spieren en zenuwstelsel

Magnesium is een essentieel mineraal dat nodig is voor verschillende functies in ons lichaam. Het is belangrijk voor de gezondheid van ons hart, onze spieren en ons zenuwstelsel, evenals onze stofwisseling en ons immuunsysteem. Door een gevarieerd dieet te eten dat rijk is aan magnesiumrijke voedingsmiddelen en eventueel magnesiumsupplementen te nemen, kunnen we voldoende magnesium binnenkrijgen. Het is belangrijk om te onthouden dat een gezonde levensstijl bestaat uit meer dan alleen het eten van gezond voedsel, dus zorg ervoor dat u ook regelmatig beweegt, genoeg slaapt en stress vermindert. Raadpleeg altijd een arts als u zich zorgen maakt over uw magnesiuminname of als u symptomen heeft van een magnesiumtekort.
 
Door: Nationale Zorggids