Normal_pexels-daniel-reche-1556671__1_

In de regio van Zutphen komen ziekenhuizen naar voren om de zwangere vrouwen op te vangen die in eerste instantie in het Gelre ziekenhuis zouden bevallen. Dit meldt Omroep Gelderland.

De verloskundigen die eerder altijd naar Zutphen gingen wijken uit naar onder andere het Slingeland in Doetinchem. Woordvoerder Saskia Steenbergen zegt dat er genoeg ruimte en bedden zijn voor de zwangere vrouwen en dat ze allemaal welkom zijn.

Extra personeel

Terwijl het ziekenhuis in Deventer wel zegt dat het een logistieke uitdaging gaat worden om deze vrouwen op te vangen, zijn ze van mening dat het gaat lukken. Ten tijde van de coronapandemie hebben ze ook veel patiënten opgevangen uit Limburg en Brabant. Wel zegt een woordvoerder dat ze enige aanpassingen in het rooster moeten doen en meer verpleegkundigen nodig hebben om goede zorg te kunnen bieden.

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem houdt rekeningen met 75 tot 80 extra bevallingen. "Wie moet bevallen en in de buurt is kan altijd bij ons terecht", aldus woordvoerder Velthuis.

Piekmomenten

Wel twijfelen zelfstandige verloskundigen in de regio of de vrijwillige ziekenhuizen de piekmomenten kunnen opvangen. "We maken ons vooral zorgen over situaties waarbij je pas bij het derde of vierde ziekenhuis dat je belt met je zwangere terecht kan. Maar we proberen nu al tegen vrouwen te zeggen: dit gaat vanuit jullie flexibiliteit vragen. Als de eerste optie niet kan, moeten we verder gaan bellen", zegt Ingrid van Zuuk, verloskundige bij het Verloskundig Centrum in Zutphen.

Problemen ontwijken

Verloskundige Karin Schreurs, die een eigen praktijk heeft in Zutphen, is ontevreden met de gehele situatie. Ze zegt dat de sluiting vlak voor de zomer voor problemen gaat zorgen bij de andere ziekenhuizen, wanneer het al lastig om de roosters gevuld te krijgen.

Schreurs weet zeker dat het hoge ziekteverzuim op de afdeling door hoe de organisatie met het personeel omgaat. "Als je zo'n plan aankondigt is het logisch dat er mensen gaan lopen, en dan moeten anderen nog harder hun best doen terwijl ze niet weten hoe de toekomst eruit gaat zien. Het bestuur dropte een bom en denkt nu: goh die bom is compleet ontploft."

Door: Nationale Zorggids