Normal_pexels-toni-cuenca-616833__1_

De 37-jarige yogadocent Denise Ermes kwam in een Mexicaans ziekenhuis terecht na een averechtse detox-kuur. De kriya-detox had haar spiritueel moeten reinigen, maar het eindigde bijna fataal. Terwijl haar gezondheid weer langzaam verbetert, heeft ze nu wel torenhoge kosten voor de zorg in Mexico en de repatriëring. Dit melden Rijnmond en AD Rotterdam.

De Rotterdamse Denise was in het ziekenhuis beland nadat ze op een lege maag in totaal zes liter lauwwarm water had gedronken om haar lichaam te reinigen. Hier werd ze in coma gebracht toen het bleek dat ze een gescheurde slokdarm en geperforeerde longen had door het hevige braken. Volgens de Telegraaf is ze buiten levensgevaar, maar nog steeds erg zwak.

"Het verschilt per uur hoe het met haar gaat", vertelt vriendin Karoly Schut. "Het lijkt zich nu iets te stabiliseren. Ze zijn de narcose aan het afbouwen, ze wordt nog wel deels beademd. Denise is gedesoriënteerd, begrijpt niet wat er aan de hand is en is soms in paniek. Maar haar vitale functies lijken te verbeteren. Ze is er niet onder te krijgen, maar het blijft spannend."

Helaas had Ermes geen reisverzekering met werelddekking afgesloten voordat ze op reis ging, waardoor ze nu 20.000 euro per dag moet betalen voor de ziekenhuiszorg. Terwijl FBTO wel garant staat voor de kosten, kunnen ze het maar voor een deel vergoeden. Haar vriendinnen zijn daarom een inzamelingsactie gestart voor de kosten. Op het moment is het bedrag al 90.000 euro.

Hormoonexpert Francisca van den Berg zegt dat het vaak leuk klinkt om te detoxen, maar dat er ook een keerzijde aan zit. Zij 'reset' ook lichamen van cliënten in Rotterdam en Barendrecht, maar door veranderingen in lifestyle en stress vermindering. "Het is niet voor iedereen geschikt. Als je dat dan ook nog in een vreemd land doet... Vaak gaat het goed, maar niet altijd. Ik zou graag iedereen meegeven niet zo maar iets te gaan doen, maar je bewust te zijn wat voor jou de beste methodiek is."

Reiniging

Methodes zoals detoxen en ontgiften zouden het lichaam moeten reinigen door afval- en gifstoffen af te voeren door het drinken van sapjes of zelfs klei. In alternatieve geneeskunde wordt gezegd dat het ook de geest reinigt.

Terwijl sommige het zien als een truc om de lichaam te herstellen na een lang avondje uit of een junkfood-binge, is er geen wetenschappelijk bewijs die dit ondersteunt. Mdl-arts Arjan Bredenoord van het Amsterdam UMC zegt dat detoxen helemaal niet nodig is en dat het lichaam gebouwd is om jezelf te reinigen.

Bredenoord zegt dat organen zoals de lever en nieren het bloed schoon houden. Ook de darmen helpen hierbij: "Na ongeveer 90 minuten niet eten vinden er in de dunne darm krachtige samentrekkingen plaats die de laatste resten doorduwen naar de dikke darm. Dit proces gebeurt bijvoorbeeld 's nachts, als we slapen. Het lichaam is dan weer schoon, tot er weer wordt gegeten".

Voeding nog steeds het belangrijkst

Ook het Voedingscentrum reageert verontrust op het incident in Mexico. Zij benadrukken ook de reinigende werking van het lichaam en dat de meeste stoffen in onze voeding al opgeruimd en uitgescheiden worden. "Van E-nummers en bestrijdingsmiddelen is precies bekend op welke manier ze door de lever en nieren worden opgeruimd." De beste manier om gezond te blijven is nog altijd gevarieerd eten.

Door: Nationale Zorggids