Normal_pexels-rfstudio-3825529__1_

De laatste tijd is er meer aandacht geweest voor het humaan papillomavirus, ofwel HPV. Het seksueel overdraagbare virus kan onder anderen baarmoederhalskanker veroorzaken. Er zijn meer dan tachtig varianten, waarvan enkele potentieel schadelijk zijn. Deze worden gelabeld als hoog risico virussen (hr-HPV) en worden gescreend in het bevolkingsonderzoek. In januari was er een vaccinatie campagne gestart onder jongeren. Dit meldt ZonMw.

Het HPV-vaccine zou een persoon voor ongeveer 95 procent beschermen tegen HPV-infecties. Toch is het belangrijk om zelfs na de vaccinatie te blijven screenen. Dit komt omdat er nog niet veel informatie is over de bescherming op lange termijn. Met de resultaten in het bevolkingsonderzoek kan baarmoederhalskanker opgespoord en voorkomen worden. Dat geldt voor zowl voor vrouwen die wel èn vrouwen die niet gevaccineerd zijn. Wel kan het aantal verwijzingen en het aantal behandelingen fors worden verminderd, doordat vrouwen die geen hr-HPV hebben minder vaak opgeroepen hoeven te worden.

De HPV-Keuzehulp

TNO heeft samen met het Universiteit Maastricht het HPV-Keuzehulp ontwikkelt om het aantal HPV-gevaccineerden te verhogen. ZonMw subsidieert de ontwikkeling van de website en voor het onderzoek naar de effectiviteit.  De digitale keuzehulp moet zowel meisjes als jongens helpen met de keuze over de inenting. De tool past zich aan op het individu, zodat zij een keuze krijgen die bij hun past.

Jezelf screenen

Professor Chris Meijer van de afdeling Pathologie van het VUmc heeft een apparaat ontwikkeld waarmee vrouwen nu zelf een uitstrijkje kunnen maken. Hiermee kan gescreend worden op baarmoederhalskanker. De thuistest die geproduceerd is door Self-Screen biedt voldoende zekerheid over de kans op kanker. Hiervoor heeft Meijer dan ook een Parel ontvangen van ZonMw.

Door: Nationale Zorggids