Normal_pexels-cottonbro-studio-5723883__1_

De Hersenstichting draagt samen met de Hartstichting 4 miljoen euro bij aan een groot onderzoek voor een betere behandeling van beroerte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 40.000 mensen een beroerte. Bijna de helft daarvan overlijdt of blijft ernstig gehandicapt. Dit meldt Hersenstichting.

Onderzoekers ontdekten dat veel meer mensen met een herseninfarct kunnen worden behandeld dan tot nu toe gedacht. Eerder was het tot zes uur na de eerste klachten zinvol om het stolsel te verwijderen. Nu blijkt dat dit zelfs tot 24 uur na de eerste klachten veilig is en effect heeft. Dankzij MR CLEAN-LATE, een deel-onderzoek uit CONTRAST 1.0, kan dus een veel grotere groep mensen na een herseninfarct beter en sneller herstellen.  

Na de succesvolle onderzoeksresultaten voor acute zorg bij beroerte, start nu een groter onderzoek, genaamd CONTRAST 2.0. Hierbij is er naast de focus op het verbeteren van de acute zorg, ook aandacht voor de chronische zorg na een beroerte. De Hersenstichting draagt samen met de Hartstichting 4 miljoen euro bij aan dit onderzoek. 

Kuipers

Dat onderzoek naar een betere behandeling van beroerte hard nodig is vindt ook Bas Kuipers, aanvoerder van Go Ahead Eagles. Hij droeg de wedstrijd van afgelopen zondag 7 mei op aan zijn vader, die vorig jaar oktober overleed aan een beroerte. 

“Zijn lichaam is er nog wel, maar zijn hersenen doen het niet meer”, zegt Kuipers. Door aandacht te vragen voor meer onderzoekt, hoopt de voetballer zo andere mensen het lot van zijn vader te besparen.

Door: Nationale Zorggids