Normal_credit_marga_de_groot_2__1_

In een paar jaar tijd is Heleen Lameijer, wetenschapper en arts in Medisch Centrum Leeuwarden, uitgegroeid tot een bekende zorgverlener. Ze schreef het boek Op de spoedeisende hulp en maakt via haar sociale media-kanalen medische kennis toegankelijk voor een breed publiek. Daar is duidelijk behoefte aan: haar Instagramaccount @makesciencework heeft al meer dan 40 duizend volgers. En dan verkoopt ze ook nog online reanimatiecursussen, met als doel: heel Nederland leren reanimeren. Een interview met de drukbezette ‘Instagramdokter’.

“Tijdens de coronacrisis dachten sommige mensen dat ik een soort machine was die de overheid had ingesteld”, vertelt Heleen. Op haar Instagram deelde ze destijds veel – wetenschappelijk onderbouwde – informatie over het coronavaccin. Daarbij was het allesbehalve haar doel om volgers te overtuigen wel of geen vaccin te halen. “Ik wil mensen informeren, zodat ze zelf een goed onderbouwde beslissing kunnen nemen.”

Paracetamol

Veel zaken zijn voor zorgverleners logisch, maar voor het brede publiek niet, weet Heleen. Dat merkte ze voor het eerst toen ze op het terras zat met een vriendin die hoofdpijn had. “Ik vond het best gek dat zij niet wist dat je als volwassen vrouw twee paracetamollen nodig hebt om van je hoofdpijn af te komen. Toen ik ging rondvragen in mijn omgeving, bleek dat veel mensen geen idee hadden.”

Het hele interview met Heleen Lameijer lezen? Dat kan hier.

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs 
Foto: Marga de Groot