Normal_rss_entry-382652

Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

Het hitteprotocol geldt in de provincies waar het KNMI verwacht dat de temperatuur stijgt naar 30 graden of hoger. Vooralsnog geldt het protocol zaterdag voor de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Snel hulp bieden

Rijkswaterstaat meldt het onwenselijk te vinden dat gestrande weggebruikers bij hoge temperaturen langdurig in de zon op een berger moeten wachten. Daarom probeert de organisatie ervoor te zorgen dat tijdens dit soort warme dagen een berger zo snel mogelijk weggebruikers met pech naar een plek met voorzieningen brengt, zoals een tankstation. "Daar kan de schaduw worden opgezocht en zijn water en andere voorzieningen aanwezig", aldus Rijkswaterstaat.

Back-up plan

Weggebruikers krijgen het advies goed voorbereid en alert te zijn bij hitte. "Neem voldoende drinkwater mee, mede omdat de concentratie door hitte kan afnemen. Daarnaast is het ook handig om een paraplu mee te nemen, deze kan als parasol dienen als je bij pech veilig achter de vangrail op een weginspecteur of de berger wacht."

Bij lagere temperaturen, als het hitteprotocol niet van kracht is, kunnen gestrande automobilisten van wie het voertuig veilig op een recht stuk vluchtstrook staat en die zelf veilig achter de vangrail kunnen staan, zelf een pechhulporganisatie bellen voor hulp, geeft de organisatie verder aan. Staan zij niet veilig, dan kunnen zij Rijkswaterstaat bellen via 0800-8002 en bij een noodsituatie de politie via 112.

Door: ANP