Normal_rss_entry-383131

Het uitvoeren van seksuele handelingen met een dode wordt strafbaar. Het gaat onder meer om het aantasten van, of seks hebben met een overleden persoon. Ook het maken van seksuele foto's van een overledene wordt gezien als een misdrijf. Dat schrijven de ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder kon lijkschennis al wel vervolgd worden op basis van Artikel 350. Daarin staat beschreven dat het vernielen of beschadigen van een object strafbaar is. Maar de ministers en onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) vinden dat niet passend bij het aangedane leed en het respect dat de overledene verdient. Daarom wordt een seksuele gedraging met een overleden persoon nu een opzichzelfstaand strafbaar feit.

Duidelijke grens

"Ik vind dat we een duidelijk signaal moeten afgegeven dat seksuele gedragingen en ook andere zeer ingrijpende vormen van (fysieke) lijkschennis niet geaccepteerd zijn in onze samenleving. Het leed dat nabestaanden hiermee kan worden aangedaan is groot," aldus Yeşilgöz.

Door: ANP