Normal_andres-siimon-rybnrg4c3l0-unsplash__1___1_

Of iemand een avondmens is, heeft niet zo'n grote invloed op de kans om eerder te overlijden dan ochtendmensen - iets wat onderzoek een paar jaar terug wel suggereerde. Dat hogere risico op een vroege dood ontstaat met name bij de nachtbrakers die roken of vaker alcohol drinken, laat een langdurige Finse studie zien die vrijdag is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Chronobiology International.

In 2018 stelde een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk dat avondmensen meer kans hadden om vroegtijdig te overlijden. De onderzoekers volgden daarbij ruim 400.000 mensen tussen de 38 en 73 jaar gedurende 6,5 jaar. De Finse studie probeerde het onderzoek na te doen, met gegevens van tweelingen die 37 jaar lang gevolgd waren. In die resultaten zagen de onderzoekers geen verschil tussen avond- en ochtendmensen die niet roken en soms drinken.

Geen invloed

De onderzoekers wijzen erop dat al eerder is aangetoond dat avondmensen vaker roken. Of iemand een ochtend- of avondmens is, maakt verder niet veel uit, aldus de wetenschappers.

Door: ANP