KWF laat glas vernield monument voor kankerpatiënten begin juli opruimen

Het glas van het vernielde monument in Dronten voor mensen die aan kanker zijn overleden wordt waarschijnlijk begin juli opgeruimd. Dit meldt KWF Kankerbestrijding, die nu bekijkt hoe het opruimen het beste kan gebeuren. De organisatie ziet regelmatig "aangeslagen, boze en verdrietige" nabestaanden bij het monument. KWF wil mensen de mogelijkheid geven om het vernielde monument te blijven bezoeken, zegt een woordvoerster. "Wees wel voorzichtig met de glasscherven."

Volgende week overlegt KWF met de gemeente Dronten en Staatsbosbeheer over de mogelijkheden voor een nieuw monument. De organisatie heeft aanbiedingen ontvangen van kunstenaars en glasleveranciers voor een nieuw monument en inventariseert nu alle initiatieven. "Dat er een monument terugkomt om de overledenen te eren, staat wat ons betreft vast", stelt KWF.

Namen van duizenden mensen

Bijna alle 67 glazen gedenkplaten van het monument zijn in de nacht van zondag op maandag vernield, mogelijk met een hamer. Op de platen stonden namen van duizenden mensen. KWF Kankerbestrijding meldde eerder aangifte te doen van de vernielingen.

Er zijn mensen die geld inzamelen voor herstel van de glasplaten en een nieuw monument. Via de crowdfundingcampagne van nabestaande Norbert Dikkeboom is tot donderdagmiddag ruim 137.000 euro ingezameld.

Door: ANP