KNO-afdeling UMCG deelt gratis oordopjes uit aan bezoekers Rammstein

De KNO-afdeling van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) deelt donderdag duizend gratis oordopjes uit aan bezoekers van het concert van Rammstein in het Stadspark in Groningen. De gemeente had eerder de geluidsnorm voor Rammstein verhoogd en daarom zijn de oordopjes hard nodig.

Als de rechter donderdag beslist dat de concerten van Rammstein door mogen gaan, dan mag de band in Groningen 103 decibel aan geluid produceren terwijl 100 decibel de norm is. "Dat klinkt weinig, drie decibel meer, maar dat is het niet", schrijft het UMCG. "Bij een geluidsniveau van 103 decibel is gehoorschade vrijwel onvermijdelijk als bezoekers geen oordoppen dragen", vervolgt het ziekenhuis.

Lawaaischade

Myrthe Hol, hoogleraar otologie en KNO-arts bij het UMCG, voegt toe dat "ook 100 decibel geen veilig geluidsniveau is zonder gehoorbescherming. Het advies is om oordoppen in te doen bij geluid van meer dan 80 decibel. Doe je dit niet, dan kan er ‘lawaaischade’ aan het binnenoor ontstaan".

Vergunning schorsen

De Duitse band staat donderdag en vrijdag twee avonden voor in totaal 110.000 bezoekers. De rechtbank in Groningen doet donderdag uitspraak over de concerten. De stichting Natuursbeschermingswacht heeft de rechtbank verzocht om alle vergunningen voor de concerten te schorsen. De zaak gaat onder meer over de tijdelijke verhoging van de geluidsnorm van 100 naar 103 decibel. Mogelijk wordt pas een paar uur voor aanvang van het eerste concert duidelijk of de concerten kunnen doorgaan.

Door: ANP