Normal_gli__gecombineerde_leefstijlinterventie__weegschaal

Eind 2023 is de herziening van de Richtlijn Obesitas klaar. Hiervoor heeft Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) een subsidie toegekend gekregen van het ministerie van Volksgezondheid. Dit betekent dat artsen en andere zorgverleners straks te maken hebben met een nieuwe richtlijn voor het aanpakken en voorkomen van obesitas, zodat de behandelingen beter aansluiten bij de oorzaken van ernstig overgewicht. Dit meldt NOS. 

De huidige richtlijn bestaat al sinds 2008. Daar zijn ook geen veranderingen in aangebracht, ondanks het groeiende probleem. Veel ziektes zijn obesitas-gerelateerd en daar zijn de afgelopen jaren meer bij gekomen. Zo komt er in de richtlijn niet alleen iets over diabetes en hart- en vaatziekten te staan, maar ook over kanker, fertiliteitsproblemen en knieklachten.

Buikomvang

Een belangrijke herziening is de wijze waarop overgewicht wordt bepaald. Artsen en andere zorgverleners houden zich al jarenlang vast aan de Body Mass Index, maar straks is ook de buikomvang een belangrijke factor om gezondheidsrisico’s in te schatten. Met BMI wordt eigenlijk gezegd dat de ene persoon met een BMI van 40 precies dezelfde gezondheidsrisico’s heeft als de andere persoon met een BMI van 40. En dat is niet zo. Een bodybuilder heeft bijvoorbeeld ook een hoog BMI, maar geen vetmassa rondom zijn of haar buik.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky