Normal_pexels-mikhail-nilov-6740754__1_

Veel mensen kiezen ervoor om mee te doen met leefstijlprogramma’s om gezonder te gaan leven. Helaas stoppen veel deelnemers vroegtijdig met een programma. Desondanks blijven experts positief. "74 procent maakt het eerste jaar af, dat zie ik als winst." Dit meldt EenVandaag.

Hoogleraar obesitas en internist Liesbeth van Rossum is enthousiast over de interventie. "Misschien valt de helft over twee jaar uit, maar 74 procent voltooit het eerste jaar wel. Ik zie dat als winst. Dat is vergelijkbaar of zelfs minder uitval dan soortgelijke programma's in het buitenland. Gemiddeld verbeteren deze mensen hun leefstijl."
 
Volgens Van Rossum gaat het niet zo zeer om het overgewicht, maar om het buikvet. "In dat vet ontstaan kleine ontstekingen en die kunnen aanleiding geven tot allerlei ziektes, zoals type 2 diabetes, dertien soorten kanker waaronder borst- en darmkanker, hart- en vaatziekten, en gewrichtsklachten. Maar dat buikvet heeft ook invloed op het brein en kan leiden tot depressiviteit of angststoornissen. Eigenlijk worden honderden aandoeningen veroorzaakt of verergerd door obesitas."

Chronische ziekte

Obesitas wordt dan officieel bestempeld als chronische ziekte door de WHO en de Nederlandse gezondheidsraad. "Bij mensen met obesitas is het systeem dat eetlust reguleert vaak verstoord geraakt", legt van Rossum uit. "Veel mensen voelen daardoor niet op tijd dat ze vol zitten."
 
"Verzadiging is een proces waarbij de darmen, het vethormoon en het brein zijn betrokken", vertelt ze. "Het verzadigingshormoon systeem kan deels herstellen, maar niet voor 100 procent. Daarom is coaching naar een gezonde leefstijl, die ook de rest van het leven volgehouden kan worden, zo belangrijk. Ook al zou een deelnemer geen gram in gewicht afvallen, maar wel 3 kilo buikvet verliezen en extra spierweefsel aanmaken, dan wordt er al grote winst geboekt. Zowel mentaal als fysiek."

Gedragsverandering

Van Rossum vult aan dat obesitas ook door andere factoren kan komen. "Er zijn naast ongezonde leefstijl heel veel factoren die aan overgewicht kunnen bijdragen. Medicatiegebruik bijvoorbeeld. Er zijn medicijnen zoals anti-depressiva, diabetes medicijnen en corticosteroïden waar mensen van kunnen aankomen."
 
"En er zijn tal van psychische en sociale factoren zoals, eenzaamheid, traumatisch verleden stress en armoede. Allemaal redenen dat mensen overgewicht kunnen krijgen. Daarom is de aanpak van de GLi breder dan alleen aandacht voor voeding en beweging. Het gaat ook over stress, slaap en wat er speelt in het leven van mensen. Alleen diëten levert uiteindelijk niets op. Het gaat om gedragsverandering, vaak in kleine stapjes".
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch