Normal_gay-flag-in-amsterdam-gay-rainbow-flag-on-a-build-2023-04-03-22-22-53-utc

In een samenleving die steeds meer polariseert, leeft er een toenemende onverdraagzaamheid tegen mensen die ‘anders’ zijn. Zichtbaar jezelf kunnen en mogen zijn en daarnaast houden van wie je wilt, is waar Pride Amsterdam voor staat. Door hun zichtbaarheid, het delen van kennis en met uiteenlopende activiteiten neemt de transgemeenschap deze Pride het voortouw om af te rekenen met de vele vooroordelen, haat en onkunde over onder meer de nieuwe transgenderwet. Dit meldt Stichting Pride Amsterdam.

“Veilig over straat of geaccepteerd worden op het werk is voor veel transpersonen niet vanzelfsprekend. De continue haat in de samenleving en op de sociale media neemt enorm toe en dat is heel zorgelijk,” vertelt Pride Amsterdam ambassadrice BeyonG Veldkamp. “Daarom staan wij als transgemeenschap op en trekken een streep. Ook wij zijn gewoon mensen en mogen er zijn. Dat gaan we laten zien met activiteiten en bijeenkomsten zoals de TransPride Walk, het Trans & Friends feest én een eigen boot tijdens de Canal Parade.”

Transambassadeurs

Al vele jaren heeft Pride Amsterdam ambassadeurs waaronder uit de transgemeenschap. Vanwege de vele discussies over de nieuwe transgenderwet is de campagne wijtwijfelenniet.com gelanceerd. Via posters die in heel Nederland hangen wordt verwezen naar deze site waar persoonlijke verhalen van transpersonen op te vinden zijn samen met informatie over waar de wet nu wel en niet over gaat. Met deze actie willen de ambassadeurs bereiken dat het debat op de inhoud en niet op een onderbuikgevoel wordt gevoerd. Tijdens de Canal Parade maken zij dit statement voor alle bezoekers langs de route duidelijk zichtbaar.

Volop activiteiten

Op de website www.pride.amsterdam kunnen de vele activiteiten voor transpersonen worden geselecteerd. Dit jaar vindt de TransPride Walk plaats op woensdag 2 augustus in het Oosterpark. Daarnaast zijn er in The Pride Hub vele activiteiten en bijeenkomsten over onder andere persoonlijke ervaringen, gezondheidszorg en transitie. Ook is er een samenkomst-diner en wordt een feest georganiseerd waar partners, familie, vrienden en allianties welkom zullen zijn.

#YouAreIncluded

Het thema van Pride Amsterdam is #YouAreIncluded. “Iedereen doet mee en mag er zijn, maar helaas laten de recente discussies over transpersonen zien dat deze groep erg kwetsbaar is. Pride Amsterdam is daarmee belangrijker dan ooit. Dit jaar willen wij dan ook meer dan ooit laten zien dat we allemaal mensen zijn die van elkaar kunnen en mogen  leren en daarnaast met respect elkaars verschillen accepteren,” aldus Suzanne van de Laar (zij/haar), voorzitter van stichting Pride Amsterdam.

Vieren van diversiteit en inclusie

Pride Amsterdam vindt plaats van 1 tot en met 6 augustus 2023 en is onderdeel van Queer & Pride Amsterdam dat plaatsvindt van 22 juli t/m 6 augustus. Van 22 t/m 28 juli is de organisatie in handen van Stichting Queer Amsterdam.
 
Door: Nationale Zorggids