Nog steeds veel nieuwe meldingen van schurftgevallen

Al sinds het begin van dit jaar ligt het aantal mensen dat schurft heeft hoger dan in 2022. Het aantal gevallen kende in de loop van het jaar een kleine daling, maar sinds enkele weken neemt het aantal schurftbesmetting weer toe. Volgens Nivel hebben vooral jongeren en jongvolwassenen tussen de 15 en 25 jaar er last van. Komende weken zal er wellicht ook weer een piek zijn in het aantal schurftgevallen, omdat er vaak oplevingen zijn tijdens introductieweken voor eerstejaarsstudenten. Dit meldt RTV Utrecht. 

Begin augustus kwamen zo’n 20 op de 100.000 mensen met schurft bij de bij de huisarts. In dezelfde week in 2021 en 2022 lag dit aantal tweemaal lager. Sinds 2021 is er echter al sprake van een opmerkelijk hoger aantal mensen met schurft. Het is niet bekend waar de stijging van de laatste weken vandaan komt. Er is niet direct sprake van een uitbraak in een studentenstad of op de kinderopvang.

Huidcontact

Mensen kunnen schurft oplopen door minimaal vijftien minuten huidcontact met een besmet iemand te hebben, bijvoorbeeld door lang iemands hand vast te houden, het lichamelijk verzorgen van of seksueel contact met iemand met schurft. Een patiënt is besmettelijk als er mijten op de huid zitten, ook als diegene zelf nog geen last heeft van de infectie.

Opnieuw besmetten

Schurft kan worden behandeld met een speciale crème. Ook moeten beddengoed, handdoeken en kleding worden gewassen op 60 graden, of ze moeten in een afgesloten zak worden gestopt. Als mensen die vaak contact met elkaar hebben, zoals huisgenoten of bedpartners, niet gelijktijdig alle maatregelen nemen, kunnen ze elkaar telkens opnieuw besmetten.

Door: Nationale Zorggids /  ANP / Johanne Levinsky