Normal_young-girl-on-hemodialysis-in-hospital-dialysis-s-2022-03-16-22-15-05-utc

Vakantiepark De Banjaard in Kamperland neemt het bezorgen van een mooie tijd voor vakantiegangers heel serieus. Het vakantiepark heeft namelijk ruimte gemaakt voor patiënten die regelmatig nierdialyses nodig hebben. Deze ruimte is hard nodig, want steeds meer mensen vragen om zorg tijdens de vakantie. Dit meldt Omroep Zeeland.

Momenteel zijn zorgmedewerkers van ziekenhuis Ardz uit Goes van maart tot oktober te vinden op het vakantiepark. Hierdoor kunnen zevenhonderd nierpatiënten toch nog op vakantie.
 
Nierpatiënten moeten namelijk drie keer per week, vier uur lang, nierdialyse ondergaan. "Dat betekent dat nierpatiënten altijd op hun vakantie moeten dialyseren. Tenzij ze echt maar heel kort weggaan. Dus dan is een voorziening als deze heel mooi," zegt verpleegkundige Bianca Berrevoets, die de vakantiegangers helpt in Kamperland.
 
De verpleegkundige vindt het een mooi concept. "Er heerst hier toch een andere sfeer dan in het ziekenhuis. Minder prikkels. We proberen er ook iets bijzonders van te maken. Door bijvoorbeeld een tosti te bakken tussen de middag." Door het landschap kunnen patiënten tijdens de behandeling ook nog genieten van hun vakantie.
 
Het dialysecentrum in het vakantiepark is een goed voorbeeld van zorgtoerisme. Het blijkt ook een groot succes, want het centrum bestaat al ruim twintig jaar. Wel brengt de bezetting soms problemen met zich mee. "Het is een hele puzzel om het rooster van het zorgpersoneel voor elkaar te krijgen, want ook wij willen graag op vakantie, " zegt Berrevoets.

Toegankelijkheid

Volgens de recreatiesector neemt de vraag naar zorg tijdens de vakantie toe. Zo willen mensen niet alleen grote voorzieningen als dialysecentra, maar ook toegankelijkere parken of een aanbod van hulpmiddelen.
 
Roompot speelt ook in op de vraag en wil het aantal aangepaste vakantiehuisjes verdubbelen. Momenteel zijn dat nog maar twee huisjes per park. Ook wil de organisatie hun aanbod vergroten, waarbij het niet alleen mogelijk is om kinderbedden te huren, maar ook hoge bedden.
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch