IGJ waarschuwt voor lukraak gebruik van afslankpillen

Iedere maand krijgt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verschillende meldingen over websites die afslankpillen en -injecties verkopen. De populariteit hiervan is toegenomen dankzij influencers op TikTok en Instagram die opvallende resultaten tonen. Deskundigen en de IGJ zijn hier echter niet blij mee en regelmatig wordt er een shop offline gehaald of beboet. Dit meldt NOS. 

Er zijn bijvoorbeeld medicijnen op de markt die de eetlust verminderen, maar dit soort middelen mogen alleen op recept van en arts worden verkocht. De IGJ vindt het vooral belangrijk dat consumenten de gevaren ervan begrijpen. Er kleven verschillende gezondheidsrisico’s aan het gebruik van afslankpillen en -injecties. “En daarnaast zijn deze middelen bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben, zoals diabetespatiënten of mensen die lijden aan obesitas.”

Leefstijl

Ozempic en Wegovy zijn medicijnen die mensen met obesitas gebruiken. In het basispakket van de zorgverzekering zitten onder meer Saxenda, Mysimba en Imcivree. Geen enkele van deze middelen is bedoeld om snel kilo’s te verliezen.  De beste manier om op een gezond gewicht te blijven is volgens hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum om je leefstijl aan te passen door meer te bewegen en gezonder te eten, maar ook beter te slapen en minder stressvol te leven. Medicatiegebruik dient altijd eerst met de arts besproken te worden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky