WHO-topman roept China op tot meer informatie over herkomst Covid-19

De topman van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft China opgeroepen meer informatie te verstrekken over het ontstaan van Covid-19. De WHO staat ook klaar om een nieuw team te sturen om daar onderzoek naar te doen, zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tegen de Financial Times.

Over de herkomst van het coronavirus bestaat nog steeds onduidelijkheid. Het virus is eind 2019 voor het eerst geïdentificeerd in de Chinese stad Wuhan en verspreidde zich daarna over de wereld. Miljoenen patiënten kwamen te overlijden. Samenlevingen gingen wereldwijd op slot om te voorkomen dat het coronavirus om zich heen kon grijpen. Inmiddels zijn vaccins ontwikkeld, maar er wordt nog steeds nauwlettend gevolgd hoe Covid-19 muteert.

De WHO hoopt op internationale steun voor het streven om meer onderzoek te doen in China. "We oefenen druk uit op China om volledige toegang te verlenen", zei Tedros. Hij vroeg landen om China te verzoeken om medewerking. "We hebben al schriftelijk gevraagd om informatie en willen ook een team sturen als ze dat toestaan."

Plek van ontstaan

Waar het coronavirus ontstond, ligt ook politiek gevoelig. De WHO-topman vertelde dat hij in 2020 zelf naar China ging om president Xi Jinping te vragen een eerste onderzoeksteam toe te laten. "De functionarissen die onder hem vielen, stonden ons niet toe om een team te sturen. Dus ik moest op reis gaan om hem te overtuigen van het belang ervan."

Eerder WHO-onderzoek in China leidde niet tot een definitieve doorbraak in het onderzoek naar de herkomst van het virus. China zou ook maar beperkt hebben meegewerkt. Tedros erkende dat de discussie over de herkomst van de pandemie al vanaf het begin gepolitiseerd was, maar noemde het belangrijk om alsnog op te helderen hoe virus ontstond. Dat is volgens hem noodzakelijk om een volgende pandemie te voorkomen.

Door: ANP