Slim horloge waarschuwt meldkamer bij hartstilstand

Een horloge dat een hartstilstand detecteert en de meldkamer belt met de locatie. Zo’n horloge wordt nu in samenwerking met de Hartstichting ontwikkeld en getest. Lukas Dekker, cardioloog bij het Catharina Ziekenhuis en hoogleraar aan de TU/e, is betrokken bij de studie: “Bij een hartstilstand telt elke seconde. Met deze nieuwe baanbrekende technologie kunnen we meer levens redden.” Dit meldt het Catharina Ziekenhuis. 

In Nederland krijgen 17.000 mensen jaarlijks te maken met een hartstilstand. Ondanks allerlei initiatieven zoals de inzet van automatische externe defibrillatoren (AED's) en burgerhulpverlenersystemen, blijven de overlevingskansen beperkt. Niet altijd is er iemand in de buurt, mede daarom overleeft slechts 20 procent een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Niet alleen de fysieke impact is groot, ook de emotionele en maatschappelijke gevolgen zijn aanzienlijk. Na het overleven van een hartstilstand hebben mensen vaak blijvende schade, zoals een hersenbeschadiging, waardoor de kwaliteit van leven afneemt.

Zonder getuigen geen overlevingskans

Om de lichamelijke, emotionele en maatschappelijke schade als gevolg van een hartstilstand tot een minimum te beperken, moet zo vroeg mogelijk na de hartstilstand worden begonnen met reanimatie via borstcompressies, beademing en defibrillatie. Nu zijn mensen met een hartstilstand nog altijd afhankelijk van getuigen die een ambulance bellen of burgerhulpverleners inschakelen die vervolgens een reanimatie en/of defibrillatie met een AED kunnen uitvoeren. Dekker: “Mensen die een hartstilstand krijgen op een plek waar geen omstanders zijn, hebben nu geen enkele kans om te worden gered. Een technologische oplossing die permanent gedragen kan worden, kan levens redden. Dit soort technologie is dringend nodig om de kans op overlijden of blijvende schade te verminderen.”

Hoe werkt het?

Het horloge maakt gebruik van de principes van een smartwatch, maar vereist meer geavanceerde algoritmen om nauwkeurige en betrouwbare detectie van hartstilstanden te garanderen. Daarom is de ontwikkeling van dit innovatieve horloge complex en veelomvattend. De smartwatch wordt om de pols gedragen en meet via sensoren die in het horloge verwerkt zijn de variaties in lichtreflecties door de pulsatiele bloedstroom (kloppen van het hart).

Technologie en de toekomst

Naast het technische aspect behandelt het onderzoek ook ethische vraagstukken. “We kijken zorgvuldig naar aspecten als acceptatie door het publiek. Denk bij dat laatste aan de vraag of je van mensen mag vragen om jarenlang een horloge te dragen dat iemand herinnert aan de kans op plotseling overlijden”, licht Dekker toe.

“Door de combinatie van geavanceerde technologieën, medisch, psychologisch en ethisch onderzoek hopen we de overlevingskansen bij hartstilstanden verder te verbeteren. Hoewel het nog een tijd gaat duren voordat een prototype klaar is dat mensen buiten het ziekenhuis kunnen dragen, zetten we met deze studie alvast een belangrijke eerste stap. Door middel van samenwerking en innovatie kunnen we wellicht een wereld creëren waarin levens gered worden.”

Door: Nationale Zorggids