Steeds meer burgerhulpverleners komen af op AED-oproep

Waar in 2019 zes op de tien burgerhulpverleners van HartslagNu kwamen opdagen bij een hartstilstand, is dat aantal in 2022 opgelopen naar acht op de tien. Vrijwilligers die zich aanmelden bij HartslagNu kunnen een AED (automatische externe defibrillator) bedienen om bij een harstilstand het hartritme weer te herstellen. Snel handelen met een AED vergroot de overlevingskans. Op dit moment zijn er ongeveer 235.000 burgerhulpverleners verspreid door heel Nederland. Dit meldt NOS.

In grote  steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is de opkomst van burgerhulpverleners lager dan elders. Dat geldt ook voor de provincies van deze steden. In Utrecht, Gelderland, Overijssel en Limburg komt bij 90 procent van de oproepen een vrijwilliger. Dagelijks worden gemiddeld zo’n drieduizend burgerhulpverleners opgeroepen in Nederland.

Norm

Bij 81 procent van de AED’s in Nederland zijn er minstens zestig vrijwilligers beschikbaar. Er zijn vijf gemeenten waar geen enkele AED de norm van zestig burgerhulpverleners haalt: Sluis, Noord-Beveland, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky