92 procent van Nederlanders krijgt onvoldoende vitamine D binnen

92 procent van alle Nederlanders krijgen onvoldoende vitamine D binnen. Dit blijkt uit een recente nadere analyse van de Voedselconsumptiepeiling. Vitamine D is onder andere belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden. De inname van voldoende vitamine D heeft dus meer aandacht nodig. Dit meldt NPN.

De onderzoekers analyseerden de voedingsstatus van de gemiddelde Nederlander. Daaruit bleek dat bijna iedereen minder dan de aanbevolen hoeveelheid voor vitamine D binnenkreeg. Het onderzoek laat zien dat mensen die voedingssupplementen gebruiken vaker de aanbevolen hoeveelheid vitamine D halen. Ook kwam naar voren dat meer dan de helft van de deelnemers onvoldoende calcium, ijzer en foliumzuur binnenkregen. 

Suppletieadvies voor vitamine D

De Gezondheidsraad heeft voor bepaalde bevolkingsgroepen een suppletieadvies voor vitamine D uitgebracht. Er geldt onder andere een advies voor kinderen onder de 4, zwangere vrouwen en volwassenen met een donkere huid. Deze mensen moeten in ieder geval een supplement gebruiken. Uit de analyse blijkt dat nog veel meer mensen baat hebben bij een aanvulling met vitamine D.

Voor dit onderzoek zijn de gegevens van meer dan 4.000 volwassenen en kinderen uit de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 van het RIVM bekeken. De gegevens zijn verzameld door middel van voedingsdagboeken, waarbij het gebruik van voedingssupplementen ook is uitgevraagd.

Door: Nationale Zorggids