22 procent van de jongvolwassenen heeft tot nu toe HPV-prik gehaald; tijd dringt

Jongvolwassenen tot 27 jaar hebben nog tot 1 juni 2024 de tijd om hun gratis twee prikken tegen het humaan papillomavirus (HPV) te halen. Ze moeten hiervoor wel hun eerste prik in 2023 hebben gehaald, want tussen de eerste en tweede prik moet minimaal vijf maanden zitten. Medio oktober lag de opkomst van jongvolwassenen op 22 procent. Er grote verschillen in opkomst per regio. Dit meldt het RIVM.

In studentensteden als Leiden, Utrecht en Delft is de opkomst relatief hoog. Meer mannen komen opdagen voor de HPV-prik dan vrouwen. Het RIVM stelt dat dit binnen de lijn der verwachting is omdat de mogelijkheid voor mannen nieuw is, terwijl vrouwen als tiener al ingeent konden worden tegen HPV. Aan de andere kant maken vrouwen hun vaccinatieserie sneller af dan mannen. Vooral jonge mannen stellen hun tweede prik uit. 

Laatste kans

In november wijzen de GGD’en jongvolwassenen opnieuw actief op de laatste kans om gratis volledig gevaccineerd te worden tegen HPV. Hiervoor is een social mediacampagne ontwikkeld en is er een samenwerking met de populaire podcast Broers.

Inhaalcampagne HPV

Omdat jaarlijks nog steeds 1.6000 mensen kanker krijgen door HPV, is er in Nederland actief campagne gevoerd voor het halen van de prik ertegen. Het beschermt namelijk tegen zes soorten kanker. En daarnaast bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je intieme contacten.

Lees ook: Wat is HPV, hoe krijg je het en hoe kun je het voorkomen?

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky