IGJ en Douane nemen ruim 77.000 illegale geneesmiddelen in beslag

De Douane en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben bij de jaarlijkse internationale actie Pangea ruim zevenhonderd pakketten gevonden met ruim 77.000 illegale geneesmiddelen. Hiervoor werden duizenden postpakketen in het internationale postcentrum van PostNL in Den Haag gescand. Veel van de pakketten bevatten erectiemiddelen en dopingmiddelen. Dit meldt IGJ. 

Naast erectiemiddelen en anabolen vonden de Douane en IGJ ook opvallend vaak een verdovingscrème die populair is bij tatoeëerders en het diabetesmedicijn Ozempic dat ook gebruikt wordt als afslankmiddel. Alle pakketten zijn inmiddels vernietigd.

Medicijnhandel via social media

IGJ ziet steeds vaker dat illegale medicijnhandel plaatsvindt via social media. “We krijgen bijvoorbeeld meldingen over studenten die via Instagram ADHD-pillen aanbieden om de concentratie te verhogen. Maar er is geen enkele controle op deze medicijnen. Dit zijn niet voor niets geneesmiddelen waarvoor een recept nodig is van je eigen (huis)arts.”

Pangea

Ieder jaar vindt de actie Pangea weer plaats, onder leiding van Interpol. De gezondheidsinspectie doet dit samen met de Douane. Doel is om te achterhalen welke geneesmiddelen ons land illegaal bereiken, waar deze vandaan komen en in welke hoeveelheden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky