Meer mensen met keelkanker door HPV-virus

Nederlanders zijn niet goed op de hoogte van het humaan papillomavirus (HPV-virus) en weten dus ook niet dat er een vaccin tegen beschikbaar is. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+, dat ook opmerkt dat meer mensen door het virus keelkanker oplopen. Dit meldt Maastricht UMC+.

Baarmoederhalskanker staat vooral bekend als gevolg van het HPV-virus. Maar er zijn nog veel meer soorten kanker die door HPV veroorzaakt kunnen worden. Het virus is seksueel overdraagbaar en kan mond- en keelholtekanker, peniskanker, anuskanker, vaginakanker en kanker aan de schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. Met HPV-vaccinatie kan het risico hierop flink worden verminderd en daarom krijgen kinderen van hun 10e levensjaar een uitnodiging thuis om de prik te halen. “Maar als ouders niet bekend zijn met HPV of de gevolgen van een infectie, zullen ze minder snel geneigd zijn om hun kinderen te laten vaccineren.”

Meer kennis bij huisartsen

Ruim 30 procent van de Nederlanders is bekend met HPV, maar slechts een derde daarvan weet dat dit kan leiden tot keelkanker. Huisartsen kunnen ook hun kennis over HPV verbeteren, stelt Maastricht UMC+-onderzoeker Femke Verhees. De meeste huisartsen weten dat er een verband is tussen HPV en keelkanker, maar zijn er bijvoorbeeld niet van op de hoogte dat vooral mannen en jonge mensen treft. Als huisdokters hier meer kennis over hebben, kunnen ze bijdragen aan een hogere vaccinatiegraad tegen HPV. Ook kan er sneller behandeling plaatsvinden als zij de diagnose keelkanker door HPV kunnen stellen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky