Immunoloog LUMC wil preventieve neusspray tegen virusinfecties ontwikkelen

Een luchtweginfectie kan voor een simpele verkoudheid zorgen, maar kan ook leiden tot een opname op de intensive care. Door een preventieve neusspray tegen virusinfecties te ontwikkelen, hoopt immunoloog Hermelijn Smits dat ouderen of mensen met astma de winter straks ook goed kunnen doorkomen. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Smits heeft goede hoop op een neusspray die bij de drogisterij te koop zal zijn. Ze heeft voor haar project financiële steun gevaagd via het LUMC Donation Investment Fund II. Volgens de immunoloog reageert het immuunsysteem van mensen die ernstig ziek worden van een virus anders. “Waarschijnlijk is de productie van stoffen in hun lichaam die virussen opruimen verstoord.”

Postbiotica

Smits onderzoekt de interactie van commensalen (microscopisch kleine beestjes die op onze huid, darmen of longen zitten) met het immuunsysteem. Zij kunnen met bioactieve stoffen het immuunsysteem in de slijmvliezen in waakstand brengen (postbiotica). Smits wil een neusspray ontwikkelen met postbiotica die het immuunsysteem in de neus net zo alert kan maken als bij gezonde mensen die niet ernstig ziek worden door een virus.

“Ons eigen immuunsysteem is ervoor gemaakt om ons te verdedigen tegen virussen. Waarom dat systeem niet een handje helpen?”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky