NZa geeft geen goedkeuring voor twee overnames Co-Med

Co-Med krijgt geen goedkeuring van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor het overnemen van twee huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom. De NZa is er niet van overtuigd dat Co-Med kan garanderen dat er volgend jaar voldoende huisartsenzorg beschikbaar is voor patiënten van beide praktijken. Dit meldt de NZa. 

De huisartsen van de praktijken gaan met pensioen. Co-Med heeft inzicht gegeven in hoe de organisatie de huisartsenzorg tot en met 31 december 2023 kan waarborgen, maar wat er daarna gebeurt is onvoldoende concreet gemaakt.  Dit houdt in dat Co-Med niet kan garanderen dat er in het nieuwe jaar genoeg huisartsen beschikbaar zijn, wat risicovol is en zelfs kan leiden tot maatschappelijke onrust.

Twee overnames niet goed verlopen

NZa houdt ook in het achterhoofd dat de vorige twee overnameplannen niet goed zijn verlopen. Hoewel de commerciële huisartsenorganisatie wel maatregelen had getroffen voor de continuïteit van de huisartsenzorg, lukte dat uiteindelijk toch niet. De aanvraag van die overnames is ingetrokken en de overname is teruggedraaid.

Zorgplicht zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht en moeten daarom goed in de gaten houden wat er in hun regio verandert. Daarom gaat de NZa om de tafel met de grootste zorgverzekeraar in Bergen op Zoom zodat de huisartsenzorg voor alle patiënten beschikbaar blijft.

Door: Nationale Zorggids